Over Zijde

 

HET DEVOREREN (ETSEN) VAN ZIJDE-VISCOSE STOFFEN

 

ONDERHOUD VAN ZIJDE

Door een goed onderhoud kunnen uw zijdeproducten jarenlang mee zonder aan kwaliteit te verliezen.
Een paar belangrijke aanwijzingen zijn in acht te nemen, aangezien zijde als natuurvezel niet zo zorgeloos kan worden behandeld als chemievezel.

In het bijzonder zult u rekening moeten houden met het volgende:

 • Zijde nooit met parfum of deo besproeien
 • Nooit met bleekmiddel wassen
 • Zijde niet lange tijd aan sterk zonlicht blootstellen
 • Niet bij het strijken met water besprenkelen
 • Enkele vlekken niet met water verwijderen
 • Zijde altijd aan de achterkant strijken
 • Zijde nooit uitwringen

Velen zeggen, dat zijde slechts chemisch te reinigen is. Echter, u kunt uw zijdeproducten ook met de hand wassen, zonder de zijde te beschadigen.Het beste met een milde zeep of een speciale shampoo.

 

 1.  De zijde ongeveer 3-5 minuten in lauwwarm water laten weken.
  (Donkere zijde of bedrukte zijde kort met de hand in KOUD water wassen, niet laten weken!)
 2. Tijdens het weken de stof licht heen en weer bewegen. (Niet uitwringen!)
  Zodra de zijde nat is, voorzichtig zijn, aangezien zijde in natte toestand
  kwetsbaarder is.
 3. Na de handwas van max. 5 minuten neemt u de zijde en spoelt u de stof met koud water waaraan een theelepel wijnazijn is toegevoegd, om eventuele zeepresten te verwijderen.
 4. Dan de zijde in een droge handdoek rollen om resterende vloeistof te verwijderen.
  (Bij donkere of bedrukte zijde meerdere lagen van de handdoek gebruiken)
 5. Daarna de zijde plat uitrollen en aan de hoeken rechttrekken.

Nu gaat het strijken beginnen.
Zijde moet in principe aan de achterkant gestreken worden
Bovendien moet de zijde altijd nog een beetje vochtig zijn. Let op de instellingen van het strijkijzer!
De zijde niet te heet strijken!
Aangezien zijde een eiwitverbinding is dat lijkt op ons haar, zou het niet goed zijn voor de zijde deze te heet te strijken.

Als u deze tips in acht neemt, zult u lang plezier hebben van uw zijdeproducten.

_____________________________________________________________

OVER ZIJDE….

Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door de zijderups. De bekendste soort is de Bombyx Mori; ze behoort tot de orde van de lepidoptera ( Linnaeus 1758 ). De rupsen spinnen hun cocon van zijde.

De spinvloeistof komt uit twee openingen aan weerszijden van zijn kop. Deze twee draden plakken bij het verlaten van de rups direct aan elkaar. De cocon draad van de zijderups bestaat daarom uit een dubbele draad die is opgebouwd uit fibroine, die door een natuurlijke lijm, -de sericine- omgeven is. De fibroine bestaat uit een in water onoplosbaar proteïne waaraan de zijde haar enorme sterkte te danken heeft.

KLIK HIER voor een filmpje om te zien hoe de zijderups tot luxe stof zich ontwikkelt 
De sericine daarentegen is in water oplosbaar. De cocons worden hiervoor in bassins met water gelegd voordat de zijden draad wordt afgewikkeld. De twee zijdeklieren van de rups hebben een darmachtige vorm, nemen drie kwart van de rupslengte in beslag en eindigen bij de twee eerder genoemde spinopeningen aan weerszijden van de bek. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde. Een deel van de cocons wordt een fractie van een seconde door stoom behandeld waardoor het proces van de verpopping stopt. Het andere deel van de cocons komt uit, wordt een vlinder, legt eitjes, wordt rups en zo is de cirkel weer rond.  
De zijdeteelt is al duizenden jaren oud. Hierdoor is de vlinder gemuteerd (niet meer in staat tot vliegen en het zoeken van voedsel ) zodat de rups/ vlinder zonder de hulp van mensen direct zou uitsterven.

Verschillende soorten zijdes:

 • Ruwe zijde;
  afgehaspelde zijde waarvan de zijdelijm ( de sericine) nog niet is verwijderd
 • Wilde zijde;
  zijde van een andere zijderups dan de Bombyx Mori
 • Bourette zijde;
  gemaakt van korte vezels van uitgekomen cocons, een diervriendelijke & biologische zijde
 • Doupion zijde;
  – oorspronkelijk stof gemaakt van de onregelmatige dragen van de rupsen die met z’n tweeën zijn ingesponnen (tweelingcocons). Franse vertaling / benaming voor twee/tweeling – Doupion. vandaag de dag wordt de onregelmatige structuur van de draden (slub in het garen) nagebootst, zoveel tweeling cocons als dat er doupion zijde op de wereld is, zijn er namelijk niet : -)
 • Pongee zijde;
  ook wel Pongé, of Ponge is een dunne, gladde 100% zijden stof. Soms wordt er gerefeerd naar Habotai of Paj. In feite zijn dit Chineze benamingen voor de kwaliteit van de Pongee. De Pongee 4,5 en 6 noemen de Chinezen Paj. En Pongee 8,10, 12 etc. wordt Habotai genoemd. Geweven in taftbinding, zonder enige verzwaring. In diverse diktes, respectievelijk gewichtsklasses, verkrijgbaar. Hoe hoger het nummer van de pongee, hoe dikker de stof. Op Zijdewinkel.nl vind je in de stoffen collectie Pongee 5, Pongee 6, Pongee 8, Pongee 10, Pongee 12 en Pongee 14.
 • Chiffon zijde;
  is een transparante zijde. fijndradig, transparant, voileachtig crêpe weefsel in taftbinding. 0orspronkelijke Franse spotnaam voor “vod”. Ook wel Voile genoemd. Of Mousseline. De Chiffon zijde is geweven met hetzelfde garen als de Pongee 5 zijde, met een significant verschil.. De garens zijn voor het weefproces gedraaid (uiteinde tegen elkaar in) en hebben daardoor een crêpe effect gekregen. De overdraaide garens zijn vervolgens verweven tot Chiffon zijde. De Chiffon wordt heel vaak gebruikt in combinatie met vilten.
 • Crêpe Georgette zijde;
  (Georgete) is een half-transparante zijden voile. In crêpeachtig weefsel in taftbinding, ontstaan door sterk doorgedraaide ketting- en inslaggaren. Kreukvrij weefsel met soepele val en mat uiterlijk.
 • Crêpe de Chine;
  zijde Ofwel crêpe uit China : – ) Dit is een zwaardere kwaliteit zijde, als de Pongee zijde met een luxe matte glanzende uitstraling. Deze bijzondere glans is verkregen doordat de zijde geweven is met een hooggedraaid garen.
 • Satijn / Crêpe Satin;
  Satijn is eigenlijk een verzamelnaam voor een weefsel in satijnbinding (atlasbinding) met normaal gedraaid garen; bijzonder kenmerk is de gladde, sterke glanzende bovenkant. Satijn wordt ook wel Charmeuse zijde genoemd. Het woord Satijn komt van het Italiaanse woord voor zijde; Seta. In onze collectie Satijn vind je o.a. de Crepe Satin 12.5, Crepe Satin 17, Crepe Satin 19, Crepe Satin 40.En de Rolls Royce onder de Satijnen stoffen, waarin ook onze Koningin Máxima trouwde, de Satin Duchesse de Luxe. Door de Nederlandse pers omgedoopt tot Mikado Zijde. Ben je op zoek naar een prachtige zijden stof voor een avondjurk, of bruidsjurk, dan ben je aan het juiste adres bij de ZIJDAR Satijnen & Crêpe Satin stoffen.
 • Twill zijde
  is een lichte stof die de sterkte van een keperbinding combineert met de natuurlijke kracht van een zijde. Een bekende keperbinding is de denim/spijkerbroek. De stof wordt gekenmerkt door zijn diagonale parallelle weefsel, maar toch behoudt het de gladde textuur van een zijde. Twill is ook bekend van de Franse pochets en de Hermès shawls.
 • Zijden tule;
  zuiver zijden tule is een zeldzame stof. Tule wordt veelal gebruikt voor prachtige bruidssluiers, daarom is de tule vaak breder dan normaal; zo’n 180 cm omdat de tule vanaf bovenaan geplooid wordt en wijd uiteen moet lopen op het gangpad van de kerk.

____________________________________________________________

ZIJDE:

 • Perfecte combinatie
  Zijde heeft een perfecte aansluiting met jouw huid en haar door haar samenstelling uit eiwitvezels (net zoals jouw huid en haar).
 • Isolerende werking
  Zijde heeft isolerende eigenschappen, het materiaal is warm in de winter en koel in de zomer. Het zorgt daarom voor jouw optimale lichaamstemperatuur.
 • Anti Allergisch
  Zijde is anti allergisch door de naadloze aansluiting op onze huid.
 • Bescherming door zijde
  Zijde is ozon werend. In de ruimtevaart technologie wordt zijde toegepast als isolerende deken direct achter het gouden schild ter bescherming wanneer de capsule door de dampkring terug keert naar de aarde.
 • Sterk!
  Van alle natuurlijke materialen heeft zijde de sterkste trekkracht; zijde kan tot 1/5 van haar lengte rekken voordat de draad breekt.
 • Medische ondersteuning
  Zijde wordt als beste en eerste verdragen door een beschadigde huid en hecht niet aan de wond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hydrofiel gaas, en daarom veelal toegepast in de medische wereld bij bijvoorbeeld brandwonden.
 • Milieuverantwoord
  In de zijdeteelt worden geen insecticiden en pesticiden toegepast, Het is een zuiver natuurlijk proces. Bij het proces is geen sprake van milieubelastende factoren; zoals bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid zoet water die nodig is voor het groeiproces van katoen (onze aarde heeft maar een beperkte zoetwatervoorraad in tegenstelling tot zout water)
 • Biologisch
  Biologische zijde; de bourette. Gemaakt van de laatste restjes zijde van de cocon waaruit de zijdevlinder is geboren. Een diervriendelijke zijde dus, deze bourette
  .

__________________________________________________________________________

VOORBEELD TOEPASSINGEN VAN ZIJDE:

Mode&Fashion wereld, textieldesign, theater & kostuum, sportswear industrie (bourette zijde in Amerika), bruidsmode (Satin Duchesse de Luxe – Maxima trouwjurk) binnenhuisarchitectuur, medische wereld (brandwonden & kunstvaten), geluidsindustrie (optimalisatie geluid door kabels omwikkeld met zijde), antroposofie/Euritmi, non-profit sector en meer….

Zijde duur? Nee duurzaam!

Dragers van zijde dragen haar veelal tot op de laatste draad. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Primark industrie. Prijs voor zijde voor de consument op Zijdewinkel.nl; vanaf € 6,- per meter tot € 90,-. Tot 100-en of 1000-en euro’s voor een exclusieve Italiaanse Jacquard zijde. In feite vergelijkbaar met auto industrie, je kunt voor € 6000,- een Fiat Panda kopen of voor 2 ton een exclusieve Aston Martin rijden.

Het proces van vlinder – rups – cocon – vlinder etc.

Vrouwtjes vlinder legt 500 eitjes na bevruchting elk ter grootte van speldenknop.

Eitjes komen uit 6 weken tot 1 jaar nadat ze gelegd zijn.

In +/- 30 dagen vermeerdert de rups zijn gewicht met maar liefst 10.000 keer.

Bek van rups wordt alleen voor eten gebruikt, ademhaling gaat door 2 x 9 gaatjes aan weerszijden van zijn lijf.

Cocon spinnen; rustig plekje, hangmatje maken, spinnen hun kop in 8-vormige beweging (lemniscaat), aan weerskanten van bek 2 gaatjes, mengsel van proteïne (zijde) en sericine (lijm) samen 1 draad, 1 foot (30 cm) per minuut, tot een draad van 3000 meter. (enig natuurlijk filament)

Voor de zijdeproductie wordt een deel van de cocons een fractie van seconde aan hete stoom blootgesteld teneinde de pop te doden. De pop is noch rups, nog vlinder.

Na 14 dagen komt het andere deel van de cocons uit als vlinder, zonder vlinders geen rupsen, geen nieuwe cocons.

Etc...

__________________________________________________________________________